Tag Archives: floors

Mar de Luiz Mansion


Rate This Concept Now!

Overview:  The house is situated near the National Park of Paracas in Peru. It was built with two floors and a total area of 778 square meters. It has a front yard that’s exposed to the strong winds of the coast so the designers created an additional courtyard for the outdoor activities.

The courtyard and the swimming pool divide the mansion into two units. One contains the living area with the terrace, the dining room and the kitchen and the second unit is composed of the guest room, laundry room and the garage. These two zones can act as both separate units and as a whole.

The living and dining area has glass walls on two sides, with views of the sea on one side and views of the rest of the house on the other.

At the other end of the room is a sitting area. A modern white sofa and a daybed complemented by two lounge chairs are organized around a minimalist and robust coffee table. A stylish side table with hairpin legs and a really unique wooden top accompanies the whole arrangement.

From the living area you can see the courtyard and the outdoor sitting area. An L-shaped sectional and a square coffee table sit under a canopy supported by a really cool and sculptural element.

Designer:  Oscar Gonzales Moix

A Container Home With Personality


Rate This Concept Now!

Overview: Shipping container homes are no longer news. Lots of architects and clients are inspired to build there new structures after realizing all the advantages they offer although they do require special planning and care.

This container home is located in Corboba, Argentina. It offers its users a total of 195 square meters of living space. The house was built from two metal containers placed in an L-shape.

The ground floor contains all the service area, including the main entrance, the kitchen, pantry, laundry room, bathroom, workshop and warehouse. These functions are divided into two volumes and between them is a gap which houses the living room, the garage and a barbecue area. The second floor contains the private space, namely the bedroom and bathroom areas.

The architect used polyurethane foam for the interior, painted the ceilings with latex and lined the walls with plasterboards to hide all the installations. Polished concrete floors ensure a continuous look throughout all the spaces.

Designer: José Schreiber Arquitecto

Haus am Weinberg


Rate This Concept Now!

Overview: Today is my birthday – so if anyone is looking for any last minute gifts… this house will do! Haus am Weinberg, located in rural Stuttgart, Germany, is a modern villa designed with a literal twist in mind. The inner circulation of the structure supports an elegant staircase to which the rest of the house revolves. Fluid curves and diagonal movements can be found at each turn; a stark contrast to the stepped terraces and ancient hillside vineyard outside.

The unique spiral form is enabled by the building’s load bearing concrete structure which is reduced to a minimum. Roof and slabs are supported by four elements only: elevator shaft, two pillars and one inner column. Through the large cantilever spans, a space is created which enables all four corners of the house to be glazed and column-free.

A double-height, glazed corner – which houses the dining area – opens up to extensive views towards the North-West and frames the vineyard hill which forms the backdrop to the house. By means of sliding panes, this corner of the house can fully open up to further blur the boundaries between inside and outside. Views from the living room are extended by means of a fully glazed corner affording open vistas toward the nearby parklands to the South-West. Further views from the twist are encountered on the second level, where the master sleeping and wellness areas are located.

The interior of the Haus am Weinberg is arranged into spaces of varying atmospheres and spatial qualities, with the four glazed and open corners allowing daylight to reach deep into the house. The materialisation of the interior of the house further accentuates the overall atmosphere of light by means of natural oak flooring, natural stone and white clay stucco walls speckled with small fragments of reflective stone. Custom made features and furnishings are also integrated to blend with and accentuate the architecture. In contrast, at the core of this light and flowing structure is a multi-purpose darker room, dedicated to music, masculine conviviality, and the hunt. In this room the ceilings and walls have especially designed acoustic dark wood panels which transform from an articulated relief on the ceiling into a linear pattern as they descend the walls and meet the dark wooden floors.

The volume and roofline of the Haus am Weinberg react and respond directly to the sloping landscape of the site, where the scales and inclinations of the slopes which sculpture the vineyard setting are reflected in the volumetric appearance of the house. The design of the garden landscaping extends the organisation of the house, with the garden forming a continuation of the diagonals of the floor plans and each division creating different zones for function and planting.

Designer: UNStudio