Tag Archives: bridge

iMac


Rate This Concept Now!

Overview: I was never good at history lessons, however Steve Jobs has made it hard to forget the impact of the first desktop computer “Lisa”, showcased by Apple. Three decades later, we have seen the evolution of design translate to the current version of iMac, and it has none of the visible cues found on the original. CURVED/labs has made an attempt to bridge this gap with their concept “Lisa” inspired iMac Concept.

Details:

  1. The technological basis for the CURVED/labs-Mac are components of a current Macbook Air with an 11-inch screen.
  2. It features a touchscreen: You can choose whether to control it via mouse and keyboard or directly type directly on the 11.6 inch touchscreen.
  3. An SSD flash memory with 128 gigabytes of storage is build in, either 4 or 8 gigabytes of memory are available.
  4. The CPU is the latest i7 chip from Intel.
  5. The casing is made of the same high quality as used for the aluminum Macbooks, iPhones and iPads.
  6. The back of the Mac features an illuminated Apple logo.
  7. At the spot located under the screen, where the drive for 3.5-inch disk sat, you will now find a slot for SD cards, the FaceTime camera, speakers and a microphone.
  8. The Mac supports all popular WiFi standards and Bluetooth, the new USB 3.0 port and a Lightning port.
  9. A built-in battery allows you to set up the Mac at different work locations on the fly.
  10. Like the current iPhones and iPads the Mac would be available in silver, gray and gold – including color-matched keyboards and mice.

Designer: CURVED/labs

Cut Back Hills


Rate This Concept Now!

Overview: Designers at 24° Studio were given a task to create a structure for a pretty specific area of wetlands, a structure that not only provided passage through and safe space for people to enjoy, but one that did not present a danger to the wetlands now or in the future. The area: wetlands along Old Pacific Highway 101 in San Diego California. The solution: Cut Back Hills.

What this whole lovely structure consists of is 522716 sq. ft of wood, basically. The main function of this structure is to provide a really fabulous bridge from the parking lot above to the water below for people to walk upon, enjoying the wetlands from many excellent vantage points as they go. Walking OR rolling, I should say, as there are stairs at the end down to the water or an ADA compliant ramp for wheelchair use.

The entire structure follows a hard-packed path already in existence so as to minimize the impact to the area. There’s new parking spaces at the top, observation areas at the top and all the way down the whole structure, decks, curls, and an overall amazing collection of views throughout.

This is going to be one amazing place to chill out on a nice afternoon.

*BONUS NOTE: Cutback is also a surfer term, just so you know, all of ye waterloving fellows and ladies. Walk down the wood from the parking lot and look around, but don’t forget your board at the top.

Designers: Fumio Hirakawa and Marina Topunova of 24° Studio

Qatar Integrated Railway Project


Rate This Concept Now!

Overview: Appointed as the principal architect for the Qatar Integrated Railway Project (QIRP) which will extend to 60 stations, the design forms a bridge between past and future, drawing inspiration from the vast regional architecture lexicon while representing an effective vision of modernism and preservation. With its strong identity, this new network creates instant recognition at busy intersections, serving as a permanent reminder of the alternative to private transportation.

The full network is planned to comprise four lines connecting the GDA as well as Al Khor, and Al Wakrah-Mesaieed communities located north and south of Doha respectively.

SCALES OF IDENTITY: A key concept within the design is one of creating varying scales of identity for the user: network identity, line identity and station identity. Network identity reflects the overall Qatar Rail brand using recurring design elements that will shape the architecture of the stations consistently throughout the network and will offer brand recognition with Doha’s urban fabric. Line identity is achieved by creating different atmospheres within the stations for the theme of each of the metro lines (Historic line, Coastal line, City line and Education line) through distinct wall and floor treatments, as well as through material applications that orient and guide the travellers through their journey. Individual station identity is achieved by displaying features positioned at strategic points in different areas of each station. The content of these features is specific to each station and is related to the local context and/or to the line theme. By integrating curated content throughout the stations, the Metro Network will serve as a cultural vehicle for Doha.

VAULTED SPACES: Building upon existing elements found in the architecture of the region, in the architectural branding vision, the ‘Vault’ represents a new referential bridge between Qatar’s historic architecture and culture and its future as a beacon of innovation and prosperity. Drawing inspiration from the arch, expressions of traditional architecture, the lightness of the dhow sail, and the tensile profiles of nomadic tents, the ‘Vaulted Spaces’ design proposes a contemporary approach to the interpretation and morphological implementation of these elements. Through a system of interconnected triangular base forms, the massing of the geometry adapts and transforms to incorporate programmatic functions and to connect interior spaces with exterior urban infrastructure.

ADAPTABILITY: The scale of the Metro intervention in Doha requires careful planning in order to comply with a strict time schedule and achieve minimum disruption in the urban environment. Flexibility becomes a design and planning objective at all levels of intervention. Using a large catalogue of architectural ‘branding’ elements, the design proposal represents a flexible new architectural system which can adapt itself to the scalar challenges set within the Metro Network.

Drawing on innovative construction methodologies and materials, the Qatar Rail architectural identity is designed for an efficient organisation of the production and assembly of elements, resulting in an effective construction site and a high level of quality control.

OYSTER: The materialisation principles are experienced through a duality of a pure, modest exterior versus a rich, illuminated mother of pearl effect interior. The exteriors reference the monolithic strength of old Qatari architecture, while the interior spaces create a radiant effect of movement and fluidity. The use of this uniquely Qatari ornamentation and material palette assists in dividing the large interior spaces and guiding pedestrians towards the transient spaces. The integrated light lines amplify the experience, function as natural wayfinding elements and contribute to a unique ambience for the Metro Network.

CARAVANSERAI: Referencing the notion of Caravanserais – which were inns with enclosed courts that served as gathering and resting places on ancient trade routes – and following in the lineage of historic train palaces, the design generates social interaction and propagates place creation over space creation. Drawing on this tradition of key reference nodes along a travelling route, a sequence of wall attractors within the transient space of pedestrian flows create moments of diversity, opportunities for calmness and gathering and showcases for local culture and identity.

Designer: UNStudio